Kedd, 2020. június 2.
KÁRMEN, ANITA napja
Menü

Kultúrtér

Vasárnap, 2015. május 24. | F. I.

Kalapács alatt az Aranykakas


Nyílt árverésen bocsátja áruba az Aranykakas néven elhíresült Bürger házat a Romarta S.A. – értesült a vasarhely.ro a kereskedelmi társaság marosvásárhelyi képviselőjétől. Petruța Oltean azt mondta, a Călărașilor utca 106. szám alatt található ingatlannak a hozzá tartozó 2809 négyzetméteres telekkel együtt 700 ezer euró a kikiáltási ára. Az árverés szabályzata szerint a legkevesebb 350 ezer euróért lehet eladni.

Az 1889-ben épített ingatlan több éve a város egyik fekete pontjaként van számon tartva – a műemléképületet a hajléktalanok vették birtokukba, ablakai betörve, az ajtók hiányoznak, a falak omladoznak. 

2013. október 4-én az épület körül megjelent ugyan két molinó, amely azt hirdette, hogy a tulajdonos elkezdi az Aranykakas restaurálását, néhány nap múlva azonban ezek lekerültek. 

A Romarta S.A. marosvásárhelyi képviselője akkor a vasarhely.ro-nak azt nyilatkozta nem állt le a nulladik percben a felújítás. „Azért kellett leszereltetnünk ezeket a molinókat, mert nem volt érvényes építkezési engedélyünk. Ezt teljes jóindulattal jelezte a polgármesteri hivatal egyik munkatársa, mi pedig már elindítottuk az iratok beszerzésének a folyamatát” – fogalmazott a cég munkatársa portálunknak.

Azóta azonban nem volt mozgás az Aranykakas háza táján, szavak szintjén azonban azonban annál nagyobb tervek hangzottak el.

Idén februárban civil nyomásra a marosvásárhelyi önkormányzat elfogadta a tanács RMDSZ-frakciójának azon határozattervezetét, amelynek értelmében elkezdődik a Bürger-palota, a volt Aranykakas vendéglő épületének a közhasznúvá nyilvánítása, amely az első lépés a kisajátítás felé. A megszavazott tervezet azonban csak arról szólt, hogy a város kérvényezni fogja a kulturális minisztériumtól az elhanyagolt épület közhasznúvá nyilvánítását.

Az önkormányzat fel kellett mérje az épület állapotát, a dokumentumokat pedig át kellett adja Maros Megye Tanácsának, amely kedvező elbírálás után elküldi azt a kulturális minisztériumnak. (Az, hogy ez megtörtént-e vagy sem, nem tudjuk, de nagy a gyanúnk, hogy nem.) A tárcavezetőnek kezdeményeznie kell a kormányhatározatot, amely közhasznúvá nyilvánítja az épületet és zöld utat ad a kisajátításnak.

Sokat kopott az egykor patinás vendéglő fénye

A határozattervezet pozitív véleményezése egyébként roppant meglepő volt. Dorin Florea ugyanis korábban azt nyilatkozta, Peti András nem egyeztetett vele a közhasznúvá nyilvánítás folyamatának a beindításáról. Erre a városnak egyébként sincs anyagi fedezete. Most azonban azt is elvállalták, hogy a felmerülő költségeket is felvállalja a tartalékalapból a városháza.

Jelenleg így fest az Aranykakas egyik szobája

Peti András alpolgármester egyébként korábban bejelentette: multikulturális központtá alakítanák a Bürger-palotát, miután azt sikerül felújítani.

Az Aranykakas jelenlegi állapotáról itt tettünk közzé fényképeket.

A „kakassagáról” itt írtunk.