Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2015. április 9. | Hamar Mátyás Ruben

Kincsek a Tükörteremben


Először ad otthont kiállításnak a Kultúrpalota Tükörterme. Több nemzeti érzelmű marosvásárhelyi magyar tücsköt-bogarat ráhord most emiatt a város románságára –  a tárlat ugyanis a dák kincseket vonultat fel Bernády városában. Az időszámításunk előtti ötödik évezredtől az időszámításunk utáni hetedik századig tartó időszakot felölelő tarlaton arany és ezüst kincseket, ókori fülbevalókat és karpereceket valamint a világhírű trák sisakot tekinthetik meg az érdeklődők.
 
 
Marosvásárhelyen először állítanak ki ilyen értékes régészeti leleteket, amelyek szemlélésénél félre kell tenni a nemzeti érzületet, a dákoromán kontinuitás elmélettel szemben táplált ellenszenvet. 
A Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Történelmi Múzeum támogatásával létrejött kiállítás ugyanis több szempontból is különleges. A világszinten is ritkaságnak számító ékszereket, temetkezési eszközöket 31 múzeum bocsátotta a szervezők rendelkezésére, akik kiemelték: rendhagyó módon a nemesfémek megmunkálása során használt eszközök is helyet kaptak a tárlókban.
 
 
Az ünnepélyes megnyitón felszólalt Ernest Oberlander-Târnoveanu, a Nemzeti Történelmi Múzeum igazgatója kiemelte: a Kultúrpalota a lehető legideálisabb helyszín a vándorkiállítás kincseinek a bemutatására. Hangsúlyozta: az épület maga, minden egyes részletével különleges kincsnek számít. A szervezéssel kapcsolatosan elmondta: különleges biztonsági intézkedésekre volt szükség, hisz több ezer eurót érő tárgyakról van szó.
 
 
Ciprian Dobre a Maros Megyei Tanács elnöke Soós Zoltán múzeumigazgató munkáját méltatta. Hangsúlyozta: nem csak kiemelni szükséges az ilyen színvonalas szervezést, hanem követendő példaként kell felállítani mások előtt is.
 
 
A szerző fotói