Vasárnap, 2020. szeptember 27.
ADALBERT napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2016. november 24. | Szerk.

Magyar film kerül a romániai vetítővásznakra


2000 óta mindössze 15 magyar film került moziforgalmazásba Romániában, ezek egy része koprodukció volt. Legutóbb az Oscar-díjas Saul fiát nézhettük meg a hazai mozikban, idén márciusban, és alig fél év múlva itt a következő Oscar-nevezett, a Tiszta szívvel. Till Attila kerekesszékes akció-vígjátékát 11 városban (Kolozsvár, Marosvásárhely, Szatmárnémeti, Brassó, Temesvár, Beszterce, Bukarest, Konstanca, Székelyudvarhely, Kovászna, Kézdivásárhely) tűzi műsorra decemberben a Filmtett Egyesület, amelynek ez az első lépése a filmforgalmazás területén. 

A Tiszta szívvel díszbemutatója Kolozsváron lesz, december 2-án, 20 órai kezdettel. A vetítésen és az azt követő közönségtalálkozón részt vesz a film egyik főszereplője, Thuróczy Szabolcs.
 
A film 8 romániai városban kerül moziforgalmazásba a film december 2-ától:
 
* Kolozsvár – Győzelem és Republica/Florin Piersic mozi
* Marosvásárhely – Művész mozi
* Szatmárnémeti – Ankora mozi
* Brassó – Cinema One
* Temesvár – Timis mozi
* Beszterce – Dacia mozi
* Bukarest – Elvire Popesco
* Konstanca – Cityplex Tomis
 
További 3 székelyföldi városban lesznek vetítések:
 
* Székelyudvarhely – december 2-án, Stúdió mozi
* Kovászna – december 2-án és 7-én, Városi Művelődési Ház
* Kézdivásárhely – december 12-én, Vigadó Művelődési Ház
 

A filmről

A film alapkérdése az, hogy nagyobb bűn-e elhagyni egy fogyatékkal született gyereket vagy bérgyilkosként mocskos gengsztereket kivégezni. Az akciódús történet középpontjában lévő húsz éves fiú, a haverja és egy volt tűzoltó mindennél jobban retteg, hogy teljesen feleslegesek a társadalom számára. Amikor kiderül, hogy az alvilág számára is azok, akkor aztán igazán bevadulnak.

A film forgatókönyvírója és rendezője Till Attila, aki korábban Csicska című kisjátékfilmjével nyert végig számos nemzetközi filmfesztivált. Ez az első egészestés munkája. A főbb szerepeket Fenyvesi Zoltán, Thuróczy Szabolcs, Balsai Móni, Danish Lídia és Fekete Ádám alakítja. Az operatőr Juhász Imre, a vágó Gothár Márton volt, a film zenéjét pedig Kalotás Csaba szerezte. A film gyártója a Laokoon Film, vezető producere Stalter Judit.

Till Attila filmjét minden romániai helyszínen eredeti nyelven, román felirattal vetítik. A film részletes adatlapja a Filmtett honlapján elérhető. 

A film forgalmazásáról

„A Filmtett Egyesület idén először vág bele a hagyományos értelemben vett filmforgalmazásba. A kaland nem idegen számunkra: egyik legfontosabb célkitűzésünk mindig is az volt, hogy színvonalas és sikeres magyar filmeket juttassunk el az erdélyi (magyar) közönséghez. Ezért szerveztük meg idén már 16. alkalommal a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlét 12 városban, és bár a fesztiválnak megvannak az időbeli korlátai, mi azt szeretnénk, hogy egy évben ne csak egyszer lehessen jó magyar filmet nézni Erdélyben. Ahányszor bemutatnak egy igényes, népszerű magyar filmet a magyarországi mozikban, szeretnénk azt megnézni és megmutatni az itthoniakban is. Hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk ezen ideálhoz, idén – fesztiválon kívül – elhozzuk Erdélybe Till Attila népszerű filmjét, a Tiszta szívvel-t” – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

„S hogy miért éppen a Tiszta szívvel?” – teszik fel a kérdést a Filmtett Egyesület tagjai. És természetesen a válasz sem maradhat el: „Mert végre itt egy izgalmas, érdekes magyar akció-vígjáték, sok humorral, remek színészi alakításokkal – akár amatőr, akár profi szereplőkről van szó –, pattogó párbeszédekkel, meglepő cselekményfordulatokkal – egyszóval minden egyben van ahhoz, hogy 101 percen keresztül remekül szórakozzunk a barátainkkal. A párunkkal. A szüleinkkel. (A korhatár azért 15 év, a kisebbeknek szervezzünk más programot.)”

A Tiszta szívvel számos nemzetközi fesztiválon szerepelt, imádta a közönség és a szakma egyaránt, de még a szigorú kritikusok is szerették. Nem véletlenül került versenybe Európa egyik legpatinásabb fesztiválján, Karlovy Varyban, gyűjtött össze mostanig 7 nemzetközi díjat, és nem véletlenül nevezte idén Magyarország a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjárt folyó versenybe. A film a francia, görög, török, lengyel, cseh, szlovák, exjugoszláv és ázsiai régiót követően hamarosan az Egyesült Államokban is moziforgalmazásba kerül. (Közlemény)