Hétfő, 2020. július 6.
CSABA napja
Menü

Kultúrtér

Péntek, 2015. június 26. | Csonka Helga

Megríkatta a fiatalokat a Kontraszt kiállítás


Egy hónap leforgása alatt közel 1400 személyt szólított meg a Kontraszt kiállítás, amelynek keretében a megrázó valósággal szembesültek a Bolyai Klubba látogatók.

A prevenciós jellegű kiállítás a tinédzserek pubertás kori problémáira próbálja felhívni a figyelmet, kertelés nélkül a tabu témák reális ábrázolása révén. 
 
 
A kiállítás nemcsak sokkoló képekből áll, amelyek a nyers realitással párosítva elgondolkodtatásra késztetik az embert, hanem több tematikus videót is megnézhettek az érdeklődők, olyan témakörökben, mint a családon belüli erőszak, példaértékek, abortusz, alkohol- és drogfogyasztás, függőség. A mozgóképek olyan helyzeteket mutattak be, amelyek tabutémának számítanak, és amiről a Biblia nem beszél ilyen nyíltan. A kisvárdai fiatalok a saját nyelvükön szólították meg az esetleges tévútra térőket, bemutatva, hogy másképp is lehet élni. 
A hét témát boncolgató videók sorozata a hídmester történetével zárul, amelyben a vasútállomáson dolgozó férfit komoly választás elé kerül: vagy a fiát, vagy pedig a vonaton utazó tömeget menti meg. Ez a videó a megváltás történetét szimbolizálja igencsak sokkoló nézetből, amit csak erős idegzetűeknek ajánlanak. 
A szervezők nem hagyták hogy – a többek között fiatalokból álló – vendégsereg a látottakkal megemésztetlenül távozzon, így látogatók a Bolyai Klub Bethlen Gábor termében szakemberekkel beszélgethettek el az igencsak érzelmeket megindító és néha megríkató képek és videók tartalmáról.
 
„Azt tapasztaltam, hogy a fiatalokat leginkább az abortusz és a hídmester történe érintette meg. Voltak, akik kisírt szemmel jöttek be a csoportos beszélgetésre. Személyes tapasztalataikról beszéltek, számunkra is meglepő nyíltsággal. A beszélgetések alapján tabuk nélkül beszéltek az abortuszról, a drogokról, az alkoholról, de úgy tűnik, hogy a család és az azon belüli erőszak még mindig egy olyan téma, amit nálunk nem szabad csak úgy kiteregetni” – mondta Márton Előd református lelkész, akinek a lobbizására sikerült immár második alkalommal elhozni a Kontraszt kiállítást Erdélybe.
 
 
A Kontraszt tavaly, úgynevezett mobilkiállításként 12 helyszínen volt látogatható Erdély-szerte, akkor 1500 személy tekintette meg a tárlatot. A szervezők szerettek volna több napig látogatható tárlatot is, így Marosvásárhelyen elsőként volt megtekinthető a kisvárdai fiatalok által készített multimediális anyag. Egy hónap alatt 51 nagyobb csoport kereste fel a kiállítást, ezen belül négy a marosvásárhelyi börtönből érkező rabokból állt. A kiállításra 12 vásárhelyi középiskolát és szakiskolát hívtak meg a szervezők, melyből 10-en tanári kísérettel eleget is tettek a felkérésnek. 
 
„Nagy előrelépésnek tartom, hogy a marosvásárhelyi börtön is érdeklődést tanusított a kiállítás felől. A megfelelő óvintézkedések mellett és börtönpszichológusok közreműködésével négy csoport érkezett a kiállításra” – mondta Tussay Szilárd, az Erdélyi Egyházkerület ifjúsági referense. 
Márton Előd hozzátette, hogy a csoportos beszélgetésekből az derült ki, hogy ugyanazzal az impulzitással reagáltak az érzelmeket megmozgató támákra, mint ahogyan a bűncselekmény elkövetésénél viselkedtek. Ők egy nyomásokkal teli, elszigetelt helyen élik a mindennapjaikat, bármilyen hatást szugesztívebben értek meg, mint a hétköznapi emberek. A plakátok szövegét román nyelvre feliratozták, a videókban elhangzottakat tolmácsok fordították, így a román ajkúakhoz is elérkezett az üzenet. 
 
 
Mint kiderült, a tervek szerint a kiállítást több romániai városba is megtekinthető lesz. Mivel a tárlat anyagának a román nyelvű verziója még nem készült el, így a már meglevő angol nyelvű videók és plakátok üzennek majd a román ajkú fiataloknak és időseknek.
 
A szerző fotói