Csütörtök, 2020. április 9.
ERHARD napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2014. november 13. | Szerk.

Mert könyv nélkül nincs élet – Megnyílt a Könyvvásár


Százhetven diák szavalta közösen Babits Mihály Ritmus a könyvről című versét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előtt. A város középiskolás diákjainak a happening nyitotta a 20. könyvvásárt, amely két évtized alatt a város kulturális életének a szerves részévé vált. Enélkül a rendezvény nélkül a város novemberi ritmusa is más lenne, ha lenne egyáltalán.
Évről-évre bizonyítva, hogy a könyvek fénye, ha az idők során a társadalom széles rétegei előtt fakulni is látszik, vannak, és egyre többen vannak azok, akik számára a könyv maga az élet, akik könyv nélkül nem tudják elképzelni az életet.

"Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell"

A 20. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron 44 hazai és külföldi kiadó várja rendkívüli kiadványaival a vásárlókat. A vásár honlapján a Kiemelt Könyvajánlatok oldalon több mint 200 kiadvány között lehet szemelgetni. Így senki nem kell céltalanul bolyongjon a vásáron, amely nem kizárólag a könyvekről szól, hisz Gutenberg galaxisa folyamatosan tágul: színes gyermek- és ifjúsági programok, valamint kulturális események sorozata várja a látogatókat.

Kedvcsináló megnyitó a színháztéren

A megnyitót követően átadták a 2014-es Szép Könyv-díjat is. A kiadványokat méltató Gálfalvi Zsolt irodalomtörténész beszédében a Babits-i idézetre építve úgy fogalmazott: „a könyv nem válogat, minden korosztálynak új világot nyithat és új értékeket tárhat fel. De csak akkor, ha az olvasó el akar és el tud mélyülni abban, amit a könyv adni akar”.
A kiadók három kategóriában 9 könyvet neveztek be a megmérettetésre. A csíkszeredai Bookart kiadó két, a kolozsvári Koinónia egy kategórában vitte el a pálmát.
Szépirodalom kategória: Hajdú Farkas-Zoltán – Békebeli 1913 (Bookart Kiadó, a könyv illusztrációját Részegh Botond készítette)
Gyermekirodalom: Zágoni Balázs – Kürti Andrea – Erdélyi gyermekenciklopédia. Mindennapi életünk (Koinónia Kiadó)
Művészeti könyvek és albumok: Dragomán György, Részegh Botond – Erőtánc (Bookart Kiadó)