Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Kultúrtér

Szerda, 2014. május 21. | Szerk.

Nulla forint a Forgatagnak


Nem támogatja az idei Vásárhelyi Forgatagot a Nemzeti Kulturális Alap. Ezt tegnap tudták meg a rendezvény szervezői, Simon L. László, az NKA alelnöke Marosvásárhelyen tartózkodott.

A döntés óriási érvágás a rendezvénynek, amelynek szervezői emiatt teljes egészében újra kell tervezzék a költségvetést. A Vásárhelyi Forgatag tavaly ötmillió forintos, azaz közel 75 ezer lejes támogatást kapott. „Ez azt jelentette, hogy majdnem minden vagy a nagy koncertes fellépőink többségét a Nemzeti Kulturális Alap által biztosított pénzből tudtuk fizetni” – fogalmazott a Marosvásárhelyi Rádiónak adott nyilatkozatában Portik Vilmos. A marosvásárhelyi magyar napokként is emlegetett fesztivál főszervezője hangsúlyozta, idén is lesz forgatag, de a „források függvényében függ majd a hossza”.

Portik elmondása szerint idén is, akárcsak tavaly számítanak a vásárhelyi vállalkozók támogatására. „Egyelőre nem nagyon látjuk, hogy hol fog csúcsosodni a támogatások összege. Mondanám azt, hogy a helyi önkormányzattól is számíthatnánk támogatásra, de ez tavaly is inkább csatározásban mutatkozott meg. Én ilyen szempontból most sem vagyok optimista” – nyilatkozta a Marosvásárhelyi Rádiónak Portik Vilmos. Hangsúlyozta, ha a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal idén is csak azzal a feltétellel támogatná a rendezvényt, ha helyet adna a román fellépőknek is, nem fogadnák el a segítséget.

A Vásárhelyi Forgatagot idén augusztus 27-e és 31-e között szervezi meg a Marosvásárhelyért Egyesület. Az esemény dátuma nem véletlen, ugyanis 1482. augusztus 28-án Mátyás király kiváltságlevelével nyert vásárjogot Marosvásárhely. A Vásárhelyi Forgatag szervezőinek szándéka pedig, hogy az augusztus 28-ától számított hét a városalakító magyar közösség ünnepnapjaivá váljon.

Az idei első sajtótájékoztatón elhangzott, a tavalyi első rendezvény sikerein felbuzdulva idén is ötnapos rendezvényt tervez a Marosvásárhelyért Egyesület. A koncepció pedig ugyanaz, mint a múlt évben: vásári forgatag, koncertek, kiállítások, előadássorozatok, gasztronómia, ifjúsági programok. „A tavalyi sikereket meg szeretnénk ismételni, emellett bővítjük, gazdagítjuk a programot. Ami pedig csak terv szintjén maradt a múlt évben, azt idén meg is valósítjuk” – mondta el a fesztivál igazgatója, Soós Zoltán.