Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Kultúrtér

Péntek, 2014. augusztus 8. | Szerk.

Római-reneszánsz fesztivál Mikházán


A Maros Megyei Múzeum és a Csűrszínház Egyesület történelmi időutazásra hív meg minden kedves érdeklődőt 2014. augusztus 23-án Mikházára (Nyárádremete község, Maros megye).

A 2R FESZTIVÁL a térség két fontos kulturális örökségi helyszínéhez kapcsolódóan, két történelmi kor hangulatát szeretné feleleveníteni. A római határvédelmi rendszer Maros megyei szakasza és ennek részeként a mikházi katonai tábor és település nagy eséllyel pályázhat az UNESCO világörökségi státusra a több országra kiterjedő Római Birodalom Határai világörökségi helyszín részeként. A mikházi ferences kolostor és templom az erdélyi késő reneszánsz építészet párját ritkító alkotása, alapítása pillanatától jelentős egyházi, szellemi, oktatási központ.

A fesztivál célja egyrészt a római civilizáció és Dácia tartomány, másrészt a fejedelemségkori Erdély sajátos kultúrájának népszerűsítése. Mindezt az egy napon át zajló és a legszélesebb közönségnek szánt számos esemény, kulturális és didaktikai jellegű rendezvény és interaktív múzeumpedagógiai foglalkozás segítségével próbálja megvalósítani.

A programot a Csűrszínház udvarán a hagyományőrző csoportok bemutatói (katonai hadgyakorlatok, gladiátorharcok, stb.) mellett a római tartományok lakosainak hétköznapjait megidéző műhelytevékenységek színesítik. A ferences templom udvarán a kolostor történetéhez kötődő tevékenységeken vehetnek részt a látogatók.

A Maros Megyei Múzeum és a németországi, magyarországi és romániai partnerintézmények kutatói tematikus sétákat vezetnek a mikházi római katonai tábor és település területén végzett régészeti feltárásokon. Emellett a frissen felszínre került és restaurált tárgyi emlékek is megtekinthetők. A ferences kolostor története iránt érdeklődőket rendhagyó templomlátogatásra hívjuk.

A fesztivál napján három kiállítást is megtekinthetnek a látogatók. A Rómaiak Mikházán tárlat a régészeti feltárásokat és az ásatásokból származó reprezentatív tárgyi  emlékeket mutatja be. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék hallgatóinak a római limes örökségének hasznosíthatóságáról szóló pályamunkáiból áll az Identitás és kultúra. Három téma, tizenegy terv kiállítás. A római katonai életről szól a Rómaiak Gulliver-perspektívából című makett kiállítás. A Teleki Tékában őrzött mikházi könyvtár gyűjteményéből nyújt képes ízelítőt A ferencesek könyves hagyatéka Mikházán című kiállítás.

A rendezvény hivatalos trailere

A római civilizációról és kultúráról, valamint annak dáciai emlékeiről népszerűsítő jellegű vetített képes előadásokat tartanak a korszak kutatói.

A nap folyamán a római tartományok hétköznapi világával interaktív tevékenységeken és műhelyfoglalkozásokon ismerkedhetnek meg. Lesz mozaikkészítés, kerámiaművesség, kőmegmunkálás, színház, fodrászat, szabóság, konyha, cukrászda, társasjátékok, borászat, rabszolgavásár, stb. A ferencesek mindennapjaiba néhány tematikus foglalkozás és kézműves műhely nyújt betekintést. A kolostori írnok és másoló munkája mellett a papírkészítés és az ötvöség fortélyait lehet ellesni és kipróbálni. A kolostorkert gyógynövény teáinak kóstolgatása közben a mikházi klastrom patrónusait is megismerhetik.

Az esemény este az összes résztvevő fáklyás felvonulásával zárul.

A rendezvény lebonyolításában a szervező Maros Megyei Múzeum mellett több partnerintézmény is részt vesz: Nyárádremete Község Polgármesteri Hivatala, a Teleki Téka, a Római Limes Kutatóközpont, az Artecotur Egyesület, az Unitarcoop, a Pokoly Társaság, valamint a Római limes mint európai kultúrtáj Erasmus IP melyet az EU finanszíroz.

A fesztivál főtámogatója a Maros Megyei Tanács.

Támogatók: Bethlen Gábor Alap, Borpatika, Archaeomoles, Cetate Production