Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2015. június 18. | Szerk.

Román üzletember vette meg az Aranykakast


Cosmin Pop, a Romur SA cég tulajdonosa csapott le az Aranykakas épületére, állítólag az eredeti állapotába szeretné felújítani a B kategóriás műemléket. Ezt az Zi de zi című napilapnak adott interjúban mondta maga az üzletember. Azt mondta, már a június 10-ére meghirdetett árverezés előtt elkezdte a Romarta SA tulajdonosával a tárgyalásokat, így feleslegesnek tartott két ajánlattételt tenni. Mint ismeretes a licitáláson senki nem jelent meg, csupán a sajtót érdekelte a Bürger ház sorsa. Akkor azt mondták, hogy új licitet fognak meghirdetni, viszont Cosmin Pop már aznap aláírta az adásvételi szerződést a Romartával.
 
 
„Úgy gondoltam és gondolom, hogy az egyik legszebb és legjelentősebb épület, amelyhez nekünk civileknek hozzáférésünk van, mivel nem vásárolhatjuk meg a Kultúrpalotát vagy a Polgármesteri Hivatal épületét, viszont a többi épület közül, amelyet jogi és nem jogi személyek birtokolhatnak úgy véltem hogy az említett ingatlan a legszebb. Bevallom, ezért kacérkodtam a gondolattal, hogy megvásároljam” – magyarázta a napilapnak az Aranykakas új tulajdonosa, aki egyébként az egyik leggazdagabb marosvásárhelyinek számít.
Pop azt is hozzátette, tervei szerint 2-3 éven belül régi popmájában fog ragyogni a vásárhelyiek számára oly kedves épület.
 
 
„ Hogy egy étterem vagy kávézó lesz-e belőle, ezek olyan dolgok amire még nem gondoltam. Azt szeretném ha polgári karaktere lenne, amilyen akkor volt, amikor megépült, közel a művészetek világához, kiállításokhoz, kisebb találkozásokhoz (...) Nem szeretnék ott lakodalmakat rendezni, csupán a polgári jellegét szeretném visszahozni, amelyet a ház megépítője akart, ugyanolyan színnel, ugyanolyan külső homlokzattal és belső részletekkel” – mesélt terveiről Cosmin Pop üzletember.
Amint arról beszámoltunk, a Romarta SA bukaresti cég árverezésre kínálta a romos állapotban levő műemléket, melynek 700 ezer euró kikiáltási ára volt, azzal a feltétellel, hogy legkevesebb 350 ezer lejért lehet csupán eladni. Az új tulajdonos nem volt hajlandó részleteket elárulni az adásvételről, sem arról, hogy mennyit fizetett az épületért.
 
 
A Bürger-palotaként, illetve Vörös kakasként ismert neobarokk épületet Bürger Albert építtette családja számára, 1937-ig lakott a mai Kossuth utca 106. szám alatti ingatlanban. (Bürger Albert, hosszú ideig városi tanácsos, Bernády György híve, az akkori Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az Országos Magyar Párt tagja nemcsak sörgyáráról volt híres, de arról is, hogy ő használt elsőként Marosvásárhelyen villanyáramot az ipari termelésben, saját áramfejlesztőt is épített.).
Az 1938-as gazdasági válságban a család tönkrement és kénytelen volt eladni a villát, amelyet 1948-ban államosítottak. Az államosítás után az épületben szeszlerakatot létesítettek, az épület megrongálódott. Később az Avicola nevű tyúkfarm felújíttatta, és vendéglőt nyitott Aranykakas néven.
 
 
Az épület a rendszerváltás után másodszor is romos állapotba került, azóta a hajléktalanok lakhelyévé vált, csak néhány fényképész merészkedett be oda. 
Fotók: Deák Zsombor