Kedd, 2019. október 22.
ELŐD napja
Menü

Kultúrtér

Szerda, 2014. december 3. | Szerk.

Szemétbe kódolt örmény hétköznapok a 18–19. század fordulójáról


Rendhagyó kiállítás nyílik 2014. december 4-én, csütörtökön a Maros Megyei Múzeumban, mely egy nemrégiben felbukkant 19. század eleji leletanyag tükrében villantja fel egy régi marosvásárhelyi örmény család, a Csikiak mindennapjait. A Szemétbe írt történelem. Csiki Márton háza és a régi örmény hétköznapok című kiállítás 2015 júniusáig látogatható.

Az izgalmas leletanyag 2013 nyarán került felszínre a Sáros utca 1. szám alatti barokk házban. A felújítás során eltávolították az egyik dongaboltozat töltését, az építőmunkások és műemlékes szakemberek ekkor lettek figyelmesek a törmelékkel elvegyült régi tárgyakra – mint kiderült, korabeli háztartási szemétre – melyeket az emelet építésekor, 1811 táján hasznosítottak töltésként. A Maros Megyei Múzeum munkatársait Kiss Lóránd falképrestaurátor értesítette, sor került a leletek kiválogatására a több köbméternyi törmelékből, majd a múzeum Történeti Osztálya vette gondozásába az anyagot.

A leletek rendkívül fontosak, hiszen sajátos módon nyújtanak képet a 18–19. század forulóján élt marosvásárhelyi örmények mindennapjairól, életmódjáról, tárgykultúrájáról. A csempék a ház régi kályháinak megjelenéséről, a kerámiák és porcelánok az étel- és italfogyasztás kultúrájáról, a rengeteg cseréppipa-töredék a dohányzás népszerűségéről tanúskodik. Sajátos csoportot képez a nagy mennyiségű papíranyag: a kéziratok között főként a kereskedéshez kapcsolódó iratok és személyes levelek találhatók, a nyomtatott papírlapokból bizonyos mértékben a hajdani olvasmányokra is következtethetünk – tudta meg a vasarhely.ro a kiállítás egyik szervezőjétől, Orbán Jánostól, a múzeum művészettörténészétől.

Részlet a kiállítás látványelemeiből (Vécsei Hunor munkája)

A múzeum művészettörténészei szerint nagyban hozzájárult a kiállítás szakmai megalapozásához az, hogy 2010-ben, a restaurálás kezdete előtt levéltári kutatások tisztázták a barokk ház történetét. Kiderült, hogy építése az addigi tévhittel ellentétben nem a Bornemisza bárók, hanem egy, a város történetében addig alig-alig ismert gazdag örmény kereskedő, Csiki Márton nevéhez köthető és a 19. század elején zajlott. Ezt követően tárult fel a levéltárban a Csiki család rég elfeledett 18–19. századi históriája, további tudományos háttéranyagot biztosítva az akkor még nem is sejtett leletek szakszerű bemutatásához.

A helyi perspektíva hiányos maradna az erdélyi örménység történetének felvillantása nélkül, a Maros Megyei Múzeum ezt szem előtt tartva kölcsönzött tárgyakat Szamosújvárról illetve Gyergyószentmiklósról, a kiállítás tehát egy kiterjedtebb erdélyi együttműködés eredménye.

A kiállításmegnyitóra 2014. december 4-én, csütörtökön, 17 órától kerül sor a marosvásárhelyi Várban, a múzeum központi épületében. Kurátorai Kovács Mária-Márta és Orbán János művészettörténészek. Szervezője a Maros Megyei Múzeum, támogatója az intézmény fenntartója, a Maros Megyei Tanács. Partnerei a Szamosújvári Örmény-Katolikus Plébánia, a Tarisznyás Márton Múzeum, Gyergyószentmiklós, a marosvásárhelyi Teleki–Bolyai Dokumentációs Könyvtár valamint a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.

Plakát