Péntek, 2020. augusztus 14.
MARCELL napja
Menü

Kultúrtér

Csütörtök, 2014. július 31. | Szerk.

Vásárhelyiekkel játszik Depardieu


Gérard Depardieu világhírű francia színésszel játszik egy darabban Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, a Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztus elsején színre kerülő Háry Jánosban. A darabnak viszont nem Gáspárik Attila az egyetlen marosvásárhelyi vonatkozású résztvevője. Rendezője a marosvásárhelyi nemzeti volt színésze Béres Attila, aki jelenleg a miskolci nemzeti főrendezője. Depardieu direkt partnere a csíkszeredai születésű, volt marosvásárhelyi színész Zayzon Zsolt. Zayzon egy székely zsoldost játszik, aki a Napóleon seregének harcol. A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója pedig az a Herczeg Tamás, aki Marosvásárhelyen végezte a doktori iskolát a Művészeti Egyetemen, itt ismerkedett meg alaposabban az erdélyi színjátszással.

A daljáték címszerepét Homonnay Zsolt alakítja, de a megöregedett Háry szerepében Király Levente, a Nemzet Színésze és a Szegedi Nemzeti Színház művésze is színpadra lép. Örzsét Bordás Barbara játssza, de a közönség láthatja Bucsi Annamáriát, Gálvölgyi Jánost, Kalocsai Zsuzsát, Bodrogi Gyulát, Bede Fazekas Csabát és Szabó Győzőt is.

Több francia világsztár neve is felmerült Napóleon szerepére, Depardieu mellett Alen Delon és Jean Reno is, de végül sikerült megállapodni a Depardieu-vel, aki már szerepelt egy Háry Jánosban, sok évvel ezelőtt Montpellier-ben, így nem ismeretlen számára a darab.

Depardieu a Háry János című daljáték egyik jelenetében Napóleon szerepében látható a Szabadtéri színpadán, ahol francia nyelven szólal majd meg, szövegét pedig a történet szerint egy a francia hadseregben szolgált, de Háry Jánoshoz átálló székely zsoldos (Zayzon Zsolt) fordítja magyarra.

(Fotó: szegedcafe.hu)

„Olyan mondatokat mond a színpadon, amelyek valóban elhangzottak Napóleon szájából a történelem során. Például az, hogy a legjobb védekezés a támadás, vagy az ígérj meg mindent, de ne teljesíts semmit” – mondta Béres Attila, a darab rendezője, aki azt is elárulta, hogy Napóleon megszólalásainak összeállításához a Hadtörténeti Múzeumban is végeztek kutatást, majd a meglévő anyagból dramaturg segítségével formáltak színpadon előadható szöveget.

A darab bemutatója pénteken lesz, a második előadása pedig szombaton, már tízezer jegyet adtak el.