Kedd, 2020. augusztus 11.
ZSUZSANNA, TIBORC napja
Menü

Köztér

Kedd, 2013. június 18. | Márton Kinga Izabella

Vészhelyzet-szimuláció a kombinátnál


Több tucat mentőautó, tűzoltóautó, rendőr és csendőr lepte el ma délben a kombinát bejáratát. Az, aki a város Kolozsvár felüli kijáratánál volt, minden bizonnyal a szívéhez kapott. Két halott, négy súlyos és tíz könnyebb sérült – ezért jöttek a mentőalakulatok. Nem kell megijedni, ez csak egy vészhelyzeti gyakorlat, amelyet az Azomureş tartott. A vegyipari kombinát egy fiktív helyzet létrehozásával balesetet színlelt, amelynek keretében hét tonna ammónia került a levegőbe, valamint tizenhat személyt ért baleset.

 

 

Az akció során az Azomureş a véletlen balesetekre való felkészültségét és az ekkor alkalmazandó eljárások módszertanát kívánta bemutatni, ismertetni a sajtóval.

A vészhelyzetet 11:07-kor jelentették be, amelyet egy több kilométeres körzetben hallható szirénahang jelezett, így figyelmeztetve a környékbeli, jelen esetben a maroskeresztúri, náznai, csittszentiváni lakosságot a katasztrófára.

 

 

A riasztásra a városon belüli összes egység (a SMURD tűzoltóság és mentők, a rendőrség, a csendőrség, illetve a katasztrófavédelem) kivonult, de, ahogy ilyen esetekben szokás a külső egységeket, vagyis a régeni és dicsőszentmártoni tűzoltóságot is értesítették, hogy szükség esetég segítséget nyújthassanak.

Az akció során a SMURD három sátrat húzott fel az ammóniával fertőzött betegek helyszínen való ellátásáért – ez akár ötven ember ellátására, és akár kisebb műtétekre is alkalmas. A tűzoltóság különböző egységei öt tűzoltókocsival nyolc perc alatt értek ki a helyszínre.

 

 

A bevetés során csökkentették a kiáradó ammónia koncentrációját, kimentették a baleset helyszínén tartózkodókat, illetve elsősegélyben részesítették az arra szorulókat. Ugyanakkor felállítottak egy mobil tűzoltósági és mentő központot, felmérték az első károkat, és megállapították a baleset okát.

A gyakorlat során nemcsak a kombinát alkalmazottait, annak mentőegységeit tesztelték, hanem a katonai tűzoltóságot, a balesetlokalizálási egységet, az első kárfelmérő, kutatási és értékelő egységet, az elsősegély nyújtási egységeket, és a mobil intenzívosztályt is.

 

 

Az Azomureş mentési tervének ellenőrzése, tesztelése mellett tehát, a külső mentési tervet, a megye vörös vészhelyzeti jelzését, és a más intézményekkel való katasztrófavédelmi tervet is gyakorlati próbának vetették alá.

A kombinát sajtószóvivője, Ovidiu Maior a színlelés végén kijelentette: az, hogy egy ilyen baleset a vegyipari üzemben bekövetkezzen, szinte kizárt, ugyanis abban a pillanatban, amikor azt észlelik, hogy valamelyik egységben nem a megfelelő paraméterek között működnek a berendezések, leállítják azokat.

 

 

Fotók: Rab Zoltán