Csütörtök, 2020. július 9.
LUKRÉCIA napja
Menü

Margó

Hétfő, 2012. március 12. | Péter Árpád

Feszültség?


Az már csak dicséretes, hogy a MOGYE-ügy (a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának – főtanszékeinek – létrehozási kérdése) jogi keretek közé terelődött. Dicséretes, hogy lett olyan törvény, amely jogot ad a kisebbségeknek arra, hogy saját „kulturális ritmusuk” szerint szervezzék meg azoknak az embereknek az oktatását-nevelését, akik az ő nyelvükön szeretnének tanulni.

A nyugati típusú demokráciákban azonban a demokratikus elvek a zsarnokság eszközeivé is válhatnak. Hiába egyezett meg az RMDSZ és a Demokrata Liberális Párt (PDL) arról, hogy holnap megszavazzák a MOGYE magyar főtanszékeinek megalakítását előíró kormányhatározatot, Crin Antonescu volt államfőjelölt, a Liberális Párt elnöke már megígérte az egyetem vezetőségének, és a sajtónak szét is kürtölte azon szándékát, mely szerint amint a Szociál-Liberális Unió kerül a  hatalomra, azonnal semmissé teszik a jelenlegi kormány tanszéklétrehozó határozatát.

A demokrácia elvei alapján teljes joguk lesz rá – már ha valóban ők fognak nyerni, és nem válik be Băsescu Ungureanu-dzsókere...

Az USL ilyen kijelentések után valószínűleg nem fogja sok magyar – és főleg nem marosvásárhelyi magyar – szavazatát megkapni, ámde valószínűleg nem is erre utaznak újabban. A népszámlálási adatok ismeretében, a romániai magyar pártok testvérharcát látva elképzelhető, hogy mind a liberálisok, mind pedig a szocialisták túltették magukat az RMDSZ-től való félelmükön, és hajdani kényszerházasság-szerű „együttparlamenterkedéseik” és együttkormányzásaik után felszusszanva le fognak minősíteni minket, rommagyarokat, oda né, az örmények meg a tatárok politikabefolyásolási szintjére. Természetesen mindent a legnagyobb demokrácia nevében, a legteljesebb legalitásban.

Ám mi, mezei betegeskedők, a mindenkori orvosi figyelem nemzetiségtől független igénylői értetlenül állunk ezen huzavona előtt, és nem tudjuk, hogy végül kire is fog csattanni az ostor...

Az már szinte nem is kérdés, hogy ki fog nyerni az idei választásokon, és azt sem nehéz kiszámítani, hogy milyen befolyással lesz ez a MOGYE körüli jogi huzavona az intézményben tanuló, oktató magyar nemzetiségűek életére.

Holnap tehát szinte hiába dönt a PDL és az RMDSZ – amennyiben nem fog tetszeni neki, a MOGYE meg fogja óvni a döntést, és ha nem jár sikerrel, a Crin által felkínált, törvényeket felülíró módon törvényes út még mindig járható marad.

A választásokig azonban ne üljünk feszültségben. Fogjunk neki valami intenzív tavaszvárásnak!