Péntek, 2020. október 30.
ALFONZ napja
Menü

Margó

Vasárnap, 2013. április 7. | Dimény Lóránt

Hol vagytok?


Húsvét másodnapja délelőtt. Az állandóság kiszámítható érzése. Öltönyös férfiak a vásárhelyi aszfalt fölött. Időnként elődereng a fény, hűvös bizonyossága a Feltámadásnak.

Szinte tél van az idén, kell még a majó, az alsógatya sem szégyen. Nincsenek még virágok, megkopasztva, pőrén állnak a facsonkok. Elindulnak a magyar férfiak, dolguk van ma. Csomók a város szövetén. Ma végigjárják a magyar férfiak a csomókat, óvatosan egyensúlyoznak a lét kibillenthetelen sodrása mellett.

Szépen ívelt bajszok a délelőtt csendjében. Még egy kicsit ünnep, még egy kicsit más. Ballonkabátok, pozsgás arcok, szürke szövetek. Farmeres gyermekfalka, negyvenes férfiak elemista legényekkel, magányos, fényezett hajú bácsik. Mennek, végzik a dolgukat. A magyarok.

Összefutnak rokonokkal, helló ismerősökkel, mindig ugyanott, ugyanakkor, ugyanabban a kopott fotelben. Az elmozdulási útvonalak összefutnak, kereszteződnek, itt meg ott. Van néhány hely, oda megyünk, arra a néhány helyre. Olyan jó ez, olyan tavasz, minden évben tavasz. Telik. Múlik. Újra itt.

Na, van mozgás? Kicsi. Kisebb, mint máskor, mindig kevesebb, minden évben véznább, csendesebb. Elmúlik, eltűnik, eltűnünk. Idén volt a legtávolabb a románokétól. Pedig mi egyek vagyunk, nem? Keresztények, nem? A románok plázáznak, a magyarok locsolnak. Van forgalom, kevesen vagyunk.

Ma látod őket, szép magyar embereket. De holnap? Hol vannak a magyarok? Hol vagytok? Az adóhivatalnál nem, a törvényszéken nem, a fináncoknál nem, ahol lopnak nem, a primarián nem, a kombinátnál nem, elhúztak az orvosok is mind, ott sem. Iskola és óvoda igazgatók és adminisztrátorok sem, az imatexek, prodkomplexek sem. Hát akkor hol? Cégek, bankok, és pénzes helyek, oda magyarok nem mennek. Rendőrök?

Imitt-amott, egy-egy. Valahol vannak, másodnapján előbújnak. Leng a naftalin. Hosszú távon gondolkodunk, fontos a tartósítás. Hol vagytok, magyarok? Különcködők, hol vagytok ti, másak? Konzervhúsok. Konzervhősök.